LIZDAS | Vilniaus teatras LĖLĖ

Lietuva

  • Nuo 14 metų
  • Vieta – Kamerinio teatro mažoji salė

Režisierius – Motiejus Ivanauskas
Režisieriaus asistentė – Saulė Sakalauskaitė
Dailininkė – Izabelė Narečionytė
Kompozitorius – Matas Saladžius
Aktoriai – Raimondas Klezys, Saulė Sakalauskaitė, Marius Karolis Gotbergas

Spektaklis „Lizdas“ 

Spektaklio „Lizdas“ ištakos – rozetės ir Krylovo pasakėčios. Tai iš pažiūros paprasti trumpi kūrinėliai. Tokie paprasti, kad net šiek tiek absurdiški. Bent jau skaitant šiandien. Dauguma vizualių eskizo elementų buvo sugalvota bandymo būdu per repeticijas, nesilaikant aiškių iš anksto susigalvotų apribojimų. Aktoriai, objektai ir lėlės šiame procese veikia viename lygmenyje, balansuodami ant teatro iliuzijos ir absurdo ribos. Asociatyvūs vaizdiniai ir kontrastuojantis tiesmukas aktorių veikimas sudaro sąlygas netikėtiems posūkiams ir paradoksams. Eskizo pasąmoninga idėjinė inspiracija – nuomonių perpildyta dabartinė aplinka.

Eskizo režisierius Motiejus Ivanauskas neseniai baigęs vaidybą LMTA, save atrado ir spektaklių kūrime. Debiutavęs LMTA Balkono teatre su „Užšalimu“, Motiejus režisavo „Dialogus“ Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, išbandė jėgas vizualaus teatro dirbtuvėse „Kosmos Theater LAB 2019“.

Vilniaus teatras ,,Lėlė“

Vilniaus lėlių teatrą, iš kurio ir išaugo „Lėlė“, 1958 metais įkūrė lėlininkas, aktorius ir režisierius Balys Lukošius. Po jo šiame teatro dirbo ir jam vadovavo garsus lietuvių lėlininkas ir scenografas Vitalijus Mazūras. Jo statyti spektakliai „Pelenų antelė“, „Baltas berniukas Niekas“, „Žemės dukra“ ir kiti sukėlė estetinę revoliuciją XX a. aštuntojo-devintojo dešimtmečio rytų Europos lėlių teatro mene. Pjeses „Lėlės“ teatrui tuo metu rašė garsūs lietuvių poetai Sigitas Geda ir Marcelijus Martinaitis, muziką – vieni įdomiausių šiuolaikinės lietuvių muzikos kūrėjai – Feliksas Bajoras, Faustas Latėnas, Algirdas Martinaitis, Vidmantas Bartulis. Dabar V. Mazūro tradicijas „Lėlės“ teatre tęsia jo mokiniai režisieriai Rimas Driežis ir Algirdas Mikutis, savitą estetiką puoselėja dailininkės Aušra Bagočiūnaitė Paukštienė, Julija Skuratova, Neringa Keršulytė, režisierė ir dramaturgė Nijolė Indriūnaitė. Šiandien Vilniaus teatro „Lėlė“ kūrėjai stengiasi, kad teatras būtų atviras tiek geriausioms lėlių teatro vaikams tradicijoms, tiek vertingoms šiuolaikinio teatro tendencijoms. O svarbiausia – kad išliktų įdomus ir reikalingas tiek mažiesiems žiūrovams, tiek ir suaugusiems. 

„Lėlės“ teatre vaidinami spektakliai, sukurti pagal lietuvių ir pasaulio tautų pasakas, taip pat žinomų lietuvių ir užsienio autorių kūrinių vaikams motyvais. Teatras taip pat bendradarbiauja ir su žinomais dramos teatro bei jaunosios kartos skirtingų scenos meno sričių menininkais. „Lėlėje” kuriami lėlių ir dramos vaidinimai suaugusiems pagal nacionalinę dramaturgiją ir pasaulinės literatūros klasiką. 

Nuo 1966 metų teatras dalyvauja tarptautinės lėlininkų organizacijos UNIMA festivaliuose; „Lėlė“ taip pat dalyvauja tarptautinės teatro vaikams ir jaunimui organizacijos ASSITEJ veikloje. 

Meniu